ویژگیهای بلوک سیمانی با کیفیت چیست؟
بلوکهای سیمانی در انواع مختلف و با مقاومت و ویژگیهای متفاوت، از جمله بلوک های سنگین، بلوک سبک و نیمه سبک تولید میشوند. به همین خاطر، شناخت انواع مختلف بلوکها، میتواند شما را در اجرای صحیحتر پروژههایتان، یاری دهد. بلوکهای سیمانی بهطور کلی از نظر جنس و ساختار، در دو نوع سنگین و سبک تولید و عرضه میشوند. البته هر کدامشان درجات مختلفی دارند؛ استفاده از افزودنیهایی نظیر پوکه معدنی و مواد حبابساز، موجب سبک شدن وزن بلوک خواهد شد. علاوه بر این، شکل ظاهری برخی بلوکها نیز متفاوت است که این تغییرات ظاهری برای کاربردهای خاص و سهولت در استفاده است.
وزن و جنس بلوک
همانطور که توضیح دادیم بلوکها در انواع مختلف سنگین و سبک تولید میشوند که هر کدامشان ویژگی و کاربرد خاص خود را دارند. توجه به وزن بلوکها در ساخت هر نوع سازه، بسیار اهمیت دارد؛ چراکه برخی سازهها نیاز به سنگینی و مقاومت بیشتر دارند و در برخی دیگر، وزن کم مصالح، مزیت محسوب میشود.
عایق حرارتی و صوتی
عایق بودن دیوارها امروزه یکی از موارد مورد توجه است؛ بلوکها از این منظر دارای عملکرد متفاوتی هستند.
شرایط آب و هوایی محیط
برای انتخاب بلوک سیمانی باید محل جغرافیای ساخت سازه و شرایط جوی موجود نیز در نظر گرفته شود. در مناطق جنوبی کشور با توجه به هوای گرم و مرطوب، بهتر است بلوکهای چند جداره و سبک با ظرفیت حرارتی بالا مورد استفاده قرار گیرند..
کیفیت بلوکها و اعتبار کارخانهی تولید کننده
میزان کاربرد صحیح متریال و کیفیت مواد تشکیل دهندهی بلوکهای سیمانی و حتی نحوهی قالبگیری و عملآوری بلوکها، تاثیر بسیار زیادی بر استحکام و عدم ترکخوردگی بلوکها خواهد گذاشت. کاربرد شنهای بیکیفیت یا مقدار کم سیمان، موجب استحکام کم بلوک و خرد شدن آن حتی در جابهجاییها خواهد شد.
مشخصات بلوک سیمانی سبک مرغوب
1.لبه های بلوک پوکه ای مرغوب می بایست با دوام و محکم باشد، لبه های بلوک سیمانی نامرغوب با یک فشار دست خرد و خاک می شود که این امر به دلیل کمبود سیمان در ملات و یا عدم مخلوط مناسب سیمان با ماسه یا پوکه و یا آبی رسانی کم و یا نامناسب به بلوک می باشد.
2.یک بلوک سیمانی سخت و درجه 1 نباید با افتادن از فاصله یک و نیم متری بشکند. البته این امر می بایست بر روی نری بلوک تست شود که زاویه دارد و دارای مقاومت بیشتری نسبت به بقیه جهات بلوک دارد.
3.یک بلوک سیمانی سبک درجه یک، دارای رنگی یکدست و رو به تیرگی دارد(به رنگ سیمان)، اگر متوجه شدید که بلوک دارای رنگارنگی می باشد، بدانید که یا ملات ها با میکسر به صورت صحیح هم نخورده است، و یا اپراتور میکسر نسبت ترکیب را در هر نوبت به صورت دلخواه می گیرد. البته بعضی از تولید کنندگان نیز برای گول زدن مشتری ها، از رنگ های مکمل سیمانی استفاده می کنند که این امر باعث می شود رنگ بلوک، به شدت به رنگ سیمان نزدیک شود.
4.هر چه اندازه ضخامت بلوک سیمانی بیشتر باشد آن بلوک سیمانی مرغوبتر و برای مصرف کننده بهتر می باشد. ولی برای تولید کننده بلوک هر چه مقدار گوشته بلوک نازکتر باشد، بهتر است زیرا ملات کمتری استفاده می شود. ولی ضخامت استانداردی نیز برای بلوکها تعریف شده، که برای بلوکهای دیواری و تیغه ای و سقفی متفاوت می باشد.
5.بلوکی دارای مرغوبیت می باشد که دارای دانه بندی درشت و زمخت باشد، و بلوک نامرغوب دارای دانه بندی ریز می باشد، و در واقع این امر در استحکام بسیار تفاوت ایجاد می کند.
6.یک ملات بلوک نامرغوب خاک دارد، این خاک در واقع باعث می شود به مرور از سخت شدن کامل بلوک جلوگیری کند.
7.این موارد را می توان از روی مصالح و ملات مصرفی در کارگاه بلوک زنی تشخیص داد، البته این امر برای افراد با تجربه و کاربلد از روی بلوک ساخته شده هم قابل تشخیص می باشد.
روشهای تشخیص بلوک سیمانی خوب و مرغوب از نامرغوب
لبههای بلوک سیمانی
اولین موردی که هنگام خرید بلوک سیمانی باید به آن توجه داشت، لبههای بلوک است. بلوک سیمانی که با کیفیت بالا تولید شده باشد و از مرغوبیت کافی برخوردار باشد، لبههایی صاف، یکدست و مستحکم دارد. در مقابل، بلوکهای سیمانی بی کیفیت، لبههایی ناصاف دارند که در صورتی که به لبه آنها دست بزنید، شروع به خرد شدن و ریزش میکنند. در صورتی که در هنگام تولید بلوک سیمانی استانداردهای لازم رعایت نشده باشد و یا آبیاری بلوک به صورت صحیح انجام نشده باشد، لبههایی شکننده خواهد داشت.
دانه بندی بلوک
یکی دیگر از راههای تشخیص بلوک سیمانی خوب، توجه به دانه بندی و بافت ظاهری آن است. در صورتی که بلوک سیمانی از کیفیت بالایی برخوردار باشد، دانه بندی آن درشت بوده و سطحی زبر دارد. بلوکهای سیمانی نامرغوب، دانه بندی ریز و بافتی شکننده دارند.
میزان مقاومت بلوک
بلوک سیمانی با کیفیت، از نظر استحکام و مقاومت، عملکرد مناسبی خواهد داشت. در مقابل، بلوک سیمانی ساخته شده از متریال نامرغوب، استحکام بسیار کمی دارد، به صورتی که اگر از فاصله کمی از زمین انداخته شود، ترک خورده و میشکند. اما یک بلوک سیمانی با کیفیت، در همین شرایط، آسیب ندیده و دچار شکستگی نخواهد شد.
رنگ بلوک
اگر شما به صورت حرفهای در صنعت ساخت و ساز مشغول به کار باشید، با نگاه به رنگ بلوک، میزان مرغوبیت آن را متوجه خواهید شد. بلوکهای سیمانی که رنگ تیره و ظاهری یکنواخت دارند، بلوکهایی مرغوب هستند. بلوکهای سیمانی نامرغوب، عمدتا حالت رنگی سایه روشن دارند. حالت سایه روشنی که در این بلوکها وجود دارد، یا به دلیل عدم رعایت تناسب در استفاده از مواد اولیه است و یا دلیل آن، عدم ترکیب مناسب آنهاست.
متریال و مواد اولیه
بلوکهای سیمانی که در ساخت آنها از خاک استفاده شده است، مقاومت و کیفیت بیشتری نسبت به دیگر بلوکهای سیمانی دارند. این بلوکها جز مرغوب ترین بلوکهای سیمانی محسوب میشوند.
ضخامت بلوک
از دیگر مواردی که میتوان بر اساس آن مرغوبیت بلوک سیمانی را متوجه شد، ضخامت آن است. بلوک سیمانی مرغوب، معمولا ضخامت بالایی دارند. برخی شرکتها به جهت سود بیشتر بلوکهای خود را با ضخامت پایین تولید میکنند. این امر موجب میشود که بلوک توان لازم در تحمل فشار را نداشته باشد و در نتیجه استفاده ازآن موجب به بار آمدن خسارات جبران ناپذیر خواهد شد.
قیمت بلوک سیمانی
قیمت همیشه مهمترین موضوع در خرید هر کالایی است و مصالح ساختمانی نیز از این قضیه مستثنی نیستند. با توجه به متریال استفاده شده در بلوک، قیمتشان نیز متفاوت خواهد بود و بر اساس نوع پروژه و بودجه، باید به درستی، اقدام به گزینش نوع مناسب و کارگاه و کارخانهی تولید بلوک، نمود.