مراحل تولید گچ ساختمانی
گچ یا همان پلاستر در طبیعت به صورت سنگ گچ وجود دارد. سنگ گچ یک بافت بلوری دارد که پس از استخراج، برای تهیه گچ ساختمانی استفاده میشود. این محصول به عنوان مصالح در هنگام ساخت و ساز ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال در قسمتهایی از ساختمان برای پوشش دیوار و سقف استفاده میشود. درادامه با طرز تهیه گچ ساختمانی، انواع گچ، مراحل تولید گچ ساختمانی و کاربردهای آن آشنا میشویم.
کاربرد گچ ساختمانی
تولید گچ موجب ایجاد تحولی عظیم در صنعت ساختمان سازی شده است. این محصول کاربردهای مختلفی در مراحل ساخت و ساز دارد که از مهمترین آنها میتوان به:
اندودکاری سطوح
سفیدکاری
بنایی ساختمان
پوشش دیوار، سقف و ستونها
ریزه کاریهای روی دیوار و سقف ساختمان
گچ بری
تهیه ملات گچ
عایق حرارتی و صوتی
مراحل استخراج سنگ گچ
در ابتدای تولید گچ ساختمانی، سنگ گچ خالص را که در طبیعت وجود دارد با استفاده از ماشینهای سنگین به کارخانه منتقل میکنند. سنگها توسط دستگاه سنگ شکن خرد شده و با استفاده از لودر به سمت قیف کوبیت که نوعی سنگ شکن ضربهای است منتقل شده و توسط این دستگاه به قطعات کوچکتری تبدیل میشود. تعداد دستگاههای سنگ شکن هنگام تولید گچ ساختمانی با توجه به نوع سنگ هر منطقه و استحکام و سختی سنگها مشخص میشوند.
در فرایند تهیه و تولید گچ ساختمانی هیچ گونه مواد افزودنی به آن اضافه نمیشود و بهصورت کاملاً خالص استخراج میشود. پس از طی نمودن مرحله استخراج، گچ بدست آمده به سمت سایر مراحل تولید گچ یعنی جداسازی و پخت میرود. در ادامه به توضیح این مراحل خواهیم پرداخت تا به طور کامل با طرز تهیه گچ ساختمانی آشنا شوید.
جداسازی
در مرحله جداسازی، پس از اینکه سنگها توسط دستگاه خرد شدند به سمت سرند یا همان الکهای صنعتی برده میشوند. این الکها وظیفه دارند از لحاظ نرمی یا کلوخهای بودن سنگهای خورد شده را جداسازی کنند. کلوخهها به سمت سیلوی هایبرن که حرارت بسیار بالایی دارد برده میشوند تا عملیات پخت روی آنها انجام شود. سنگهای نرم نیز به سمت کوره لوبرن میروند و با حرارت پایین پخته میشوند.
مرحله پخت
حرارت کوره لوبرن با توجه به میزان سختی سنگ گچ و همچنین رطوبت محیط بین 100 الی 150 درجه سانتی گراد تنظیم میشود. کوره هایبرن اما چیزی حدود 200 تا 350 درجه سانتی گراد است. این حرارت به وسیله یک مشعل که از گاز یا مازوت به عنوان سوخت استفاده میکند، ایجاد میشود. در این روش ابتدا لایه بیرونی و سپس تمامی قسمتهای کلوخهای گچ پخته شده و نیمه هیدرات میشود.
انواع گچ
1.گچ سفید: جهت سفید کاری در ساختمان و پوشش دیوارها و قسمتهایی از ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
2.گچ عاج: جهت استفاده در ساخت وساز و مجسمه سازی استفاده میشود و بافت خیلی نرمی دارد.
3.گچ گیپتون: بهشدت چسبندگی بالایی دارد و در پوششهای بتنی و سیمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
4.گچ ساتن: نوعی گچ جهت سفید کاری است که در فرایند تولید با مادهای به اسم پرلیت ترکیب میشود.
5.گچ سیوا: این نوع گچ مقاومت بالایی در برابر رطوبت دارد و در رنگ روغن و پوشش پی وی سی مورد مصرف قرار میگیرد.
خاصیت گچ ساختمانی
1.زود گیر بودن ملات گچ بر روی پوششهای دیوار یا ساختمان باعث شده که مصرف گچ در این صنعت افزایش پیدا کند.
2.دارای خاصیت حجیم شدن بوده و هنگام ترکیب آن با آب حجم زیادی از ملات را به ما تحویل میدهد.
3.آکوستیک بودن گچ یا همان عایق صدا بودن دیوارههای گچی باعث شده که دیوار ساختمانها اکثرا با پوشش گچی انجام بگیرد.
4.قیمت مناسب و ارزان گچ ساختمانی فروش این محصول را در صنعت ساختمان سازی بسیار بالا برده است.
5.خاصیت پلاستیک بودن گچ و دارای قابلیت شکل پذیری موجب شده هر طرح و شکلی که شما بخواهید بر روی دیوارها یا ستونهای گچی برایتان ایجاد کنند.
6.رنگ پذیری ملات گچی که به مرور زمان کم رنگ یا روشنتر میشود.
نکات قابل توجه هنگام استفاده از گچ
اگرهنگام تهیه ملات گچ به مقدار استاندارد از گچ استفاده نکنیم ممکن است ملات به شدت خشک شده و هنگام سفید کاری ترک بردارد همچنین ضخامت لایهی سفید کاری باید به مقدار مناسبی باشد؛ زیرا ممکن است لایههای بیرونی خشک شود؛ اما لایههای درونی خیس بماند. یکی از مشکلات گچ جذب رطوبت است و باید توجه داشت که رطوبت فضا گرفته شود تا دیوار یا پوششی که در آن از گچ استفاده شده آسیب نبیند. برای پوشش گچ بر روی سطوح فلزی ابتدا باید از ضد زنگ استفاده شود؛ زیرا امکان دارد موجب عمر کوتاه پوشش فلزی شود.