سیمان چیست و چه کاربردی دارد؟
سیمان مادهای است که همانند چسب عمل میکند و روی سطح اجسام جامد اعمال میشود. در ابتدا این ماده به صورت پودر بوده و پس از مخلوط شدن با آب، حالتی نرم و خمیری پیدا میکند. در این حالت آن را بر روی سنگها، آجرها و غیره میکشند و پس از خشک شدن، سفت خواهد شد. سیمان یکی از اجزای مهم تشکیل دهنده بتن است و جزء مواد اولیه ساخت ملات سیمانی و بتن میباشد.
۱. سیمان پرتلند: اولین نمونهی سیمان بوده و به رنگ خاکستری میباشد که سیمان هیدرولیک نیز به شمار میآید. در ترکیبات آن از اکسیدهای سیلیسی، آهن و آلومینیوم استفاده شده که به این خاطر فروش بالایی دارد.
۲. سیمان سفید پرتلند: نوعی دیگر از سیمان پرتلند است که رنگی سفید دارد و از سیمان پرتلند طوسی، سبکتر است. معمولا از این نوع برای روبنا استفاده میکنند و فروش بالایی نیز دارد.
۳. سیمان انبساطی: بعد از سیمان ریزی، به هنگام خشک شدن باز و منبسط میشود. به همین دلیل مساحت بیشتری را پوشش میدهد.
۴. سیمان سولفاته: در برابر سولفات مقاوم است و در محیطهایی که درصد سولفات بالایی دارند مورداستفاده قرار میگیرد. اما پروسه تولید آن بسیار پیچیده است.
۵. سیمان زودگیر: همان طور که از نامش پیداست به سرعت خشک و سفت میشود و باید بلافاصله در محل مورد نظر از آن استفاده کرد. در غیر این صورت قابل استفاده نمیباشد.
کاربرد سیمان
اگر بخواهیم دسته بندی سیمان را خلاصهتر کنیم باید آن را به دو دستهی سیمانهای هیدرولیک و غیر هیدرولیک تقسیم کرد. در این میان جالب است بدانید که کاربرد سیمان بسیار گسترده است. به نحوی که میتوان گفت از پرمصرفترین مصالح ساختمانی سیمان میباشد. اما یکی از مهمترین کاربردهای آن برای ساخت بتن بوده و به همین خاطر لازم است که با تفاوت سیمان و بتن آشنا شویم. از جمله مواردی که میتوان برای کاربرد سیمان نام برد:
1.ساخت انواع سازههای بتنی و سیمانی
2.المانهای شهری مانند مبلمان سیمانی
3.ساخت سد و پل
4.نماکاری ساختمان
5.ساخت کانالهای هادی آب و فاضلاب
و ….
بتن چیست و چه کاربردی دارد؟
برای اینکه با فرق سیمان و بتن آشنا شویم باید بدانیم که بتن چیست و چه کاربردی دارد؟ در مطالب قبل بتن را به صورت کامل توضیح دادیم. حال میخواهیم نگاهی کلی به تعریف بتن داشته باشیم. بتن متشکل از سیمان پرتلند، آب و سنگ و ماسه بوده و به عنوان یک مادهی مقاوم ساختمانی شناخته شده است. پیمانکاران از بتن برای بسیاری از پروژههای ساختمانی استفاده میکنند اما بتن کاربردهای دیگری نیز دارد.
تفاوت ملات سیمانی و بتن
زمانی که قصد داریم از تفاوت سیمان و بتن صحبت کنیم باید ابتدا به روند به وجود آمدن آنها اشاره کنیم. همانطور که گفتیم سیمان یکی از اجزای کوچک بتن است و باید پودر آن با آب مخلوط شود. اما برای ساخت بتن باید حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد از سیمان استفاده شود. جالب است بدانید که سیمان و آب از طریق فرایندی به نام هیدراتاسیون، سخت شده و سنگ دانهها را به یک توده سنگی تبدیل میکنند.
به این ترتیب بتن را به وجود آورده با گذشت زمان بتن محکمتر خواهد شد. گرچه مقدار سخت شدن هر دو ماده به عوامل مختلفی نیز بستگی دارد. اما با افزودن ترکیبات شتاب دهنده میتوان در سرعت این روند تغییراتی ایجاد کرد. همچنین برای ساخت سیمان یا بتن با افزودن یک ماده درگیر، سرعت آن را کند میکنند. این تفاوتها برای هر کاربرد یا محیط متفاوت است و هر کدام در شرایطی گوناگون استفاده میشوند. حتی در برخی مواقع که بتن در معرض شرایط انجماد یا ذوب قرار میگیرد، باید یک مخلوط با مقداری هوا به آن اضافه شود.