بلوک لیکا چیست؟
بلوک لیکا یکی از انواع رایج بلوکها در ساختمانسازی و به خصوص دیوارچینی محسوب میشود. این بلوک سبک و متخلخل است و عایق خوبی در برابر صدا و حرارت محسوب میشود. ترکیبات این بلوک شامل سیمان، آب و دانه لیکا میشود.
در واقع تفاوت عمده این بلوک با بلوکهای معمولی، استفاده از دانه لیکا به جای سنگدانههای معمولی است. دانه لیکا نوعی رس منبسط شده است که در سه مرحله فرآوری، خشک کردن و پختن تولید میشود. بلوکهای لیکا در دو نوع تو پر و تو خالی به بازار عرضه میشوند.
بلوک هبلکس چیست؟
بلوکهای هبلکس یا acc یکی از جدیدترین مصالح ساختمانسازی هستند که محبوبیت زیادی به دست آوردهاند.
سیمان، آب، آهک، ماسه سیلیسی و پودر آلومینیوم مواد تشکیلدهنده در ساخت این بلوکها هستند. این مواد در قالبهای گوناگونی ریخته شده و در دستگاههای پیشرفته، تحت دما و فشار بالا قرار میگیرند.
ساختار و ترکیبات این بلوکها سبب شده که وزن بسیار پایینی داشته باشند و عایق خوبی در برابر رطوبت، تغییر دما و صدا محسوب شوند. با توجه به وزن کم این بلوکها، میتوان آنها را در پروژههای سبکسازی ساختمانهای مختلف به کار برد.
تفاوتهای بلوک هبلکس و لیکا
به طور کلی میتوان مهمترین تفاوت بلوک لیکا و بلوک هبلکس را در نوع مواد اولیه مورد استفاده و روش ساخت آنها دانست. این شرایط متفاوت در ساخت بلوکها، سبب ایجاد ویژگیهای مختلفی در آنها شده است. در ادامه مهمترین تفاوت بلوک لیکا و هبلکس را بررسی میکنیم.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس در مقاومت مکانیکی
بلوکهای هبلکس بافت مستحکم و متراکمی دارند که سبب شده مقاومت مکانیکی آنها به طرز قابل توجهی بالا باشد. از سوی دیگر، بلوکهای لیکا با داشتن بافتی متخلخل، ترد و شکننده هستند و به نسبت مقاومت مکانیکی کمتری دارد.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس از نظر مقاومت فشاری
مقاومت فشاری یکی از ویژگیهای مهم بلوکها در ساختمانسازی است. به طور کلی، مقاومت فشاری بلوکهای هبلکس مطابق خواست و نیاز خریداران طراحی میشود.
در حالت استاندارد این مقاومت در حدود ۲۵ تا ۳۵ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع تخمین زده میشود. بلوکهای لیکا مقاومت فشاری کمتری نسبت به هبلکسها دارند و امکان تنظیم این مقاومت برای آنها وجود ندارد.
مقایسه بلوک لیکا و هبلکس از نظر مقاومت حرارتی
مقاومت ساختمان در برابر آتشسوزی یک عامل مهم در بالا بردن ایمنی سازه است؛ چرا که از میزان خسارات جانی و مالی میکاهد. تفاوت بلوک لیکا و هبلکس از نظر نوع مواد سازنده سبب شده که واکنش و مقاومت آنها در برابر آتش و حرارت متفاوت باشد.
بلوکهای هبلکس با داشتن ماده سیلیس در ترکیبات خود، خاصیت غیرقابل اشعال دارند و دارای نقطه ذوب بسیار بالایی هستند. بلوکهای لیکا به نسبت هبلکس، مقاومت چندانی در برابر احتراق و آتشسوزی از خود نشان نمیدهند.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس از نظر عایق صدا
عایق بودن در برابر صدا یک مسئله مهم در ساختمانهای مسکونی است که موجب آرامش ساکنین میشود. هر دوی این بلوکها مقاومت خوبی در برابر عبور صدا از خود نشان میدهند، اما مقاومت بلوک هبلکس به طرز چشمگیری بیشتر است. شاخص مقاومت هبلکس در برابر صدا ۴۵ است که در نوع خود بسیار عالی محسوب میشود.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس در زمینه عایق دما
عایق بودن بلوکها در برابر دما، باعث میشود میزان هدر رفتن انرژی کاهش پیدا کند و هزینههایی که صرف انرژی میشوند تا حد زیادی پایین بیاید. با توجه به ساختار و ترکیبات خاص بلوک هبلکس، مقاومت آن در برابر هدررفت حرارت نیز به مراتب بیشتر از بلوک لیکا است.
مقایسه سرعت اجرای بلوک هبلکس و لیکا
هر چه سرعت اجرای دیوارهای بلوکی بالاتر باشد، پروژه ساختمانی با سرعت بیشتری پیشرفت میکند. ابعاد بلوکها نقش مهمی در سرعت اجرای پروژه ساختمانی دارند؛ در واقع هر چه ابعاد بلوکها بیشتر باشد، رشد پروژه ساختمانی با سرعت بیشتری شکل میگیرد.
بلوکهای هبلکس ابعاد مختلفی دارد، اما به طور کلی ابعاد این بلوکها نسبت به لیکا بیشتر است. این اختلاف ابعاد سبب شده که سرعت اجرای بلوکهای هبلکس حدود ۴ برابر بیشتر از بلوکهای لیکا باشد.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس در تولید بافت مرده
در اجرای بلوکهای لیکا، امکان اعمال سفیدکاری به شکل مستقیم وجود ندارد و وجود یک لایه گچ یا خاک قبل از سفیدکاری الزامی است.
از سوی دیگر بلوکهای هبلکس به خاطر داشتن ساختار متفاوت، اجرای سفیدکاری به شکل مستقیم و بدون گچکاری را امکانپذیر میسازند. این ویژگی سبب میشود بافت مرده ساختمان کاهش پیدا کند و در نتیجه وزن نهایی سازه کمتر شود.
تفاوت میزان ضریب جمعشدگی در بلوکهای هبلکس و لیکا
از دست دادن فضای خالی محصولات بتنی در طول زمان و در اثر فشار از ویژگیهای آنها است که به آن ضریب جمعشدگی گفته میشود. ضریب جمعشدگی در بلوکهای لیکا تا حد چشمگیری کمتر است؛ اما ضریب جمعشدگی بلوکهای هبلکس در برابر خشک شدن بیشتر ارزیابی میشود.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس از نظر میزان یخزدگی
تفاوت بلوک هبلکس و لیکا از نظر یخزدگی یک مسئله حائز اهمیت است؛ زیرا در بسیاری از مناطق کشور به دلیل بارندگی و سرمای هوا نمیتوان از بلوکهایی با مقاومت پایین استفاده کرد. بلوک لیکا به آسانی در فضایی با دمای زیر صفر یخ میزند و این یخزدگی میزان استحکام بلوک را کاهش میدهد.
از طرف دیگر، مقاومت بلوک هبلکس در برابر یخزدگی خارقالعاده است و یک انتخاب عالی برای پروژههای مناطق سردسیر به شمار میرود.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس از نظر میزان جذب آب
یکی از تفاوتهای بلوک هبلکس نسبت به بلوک لیکا قابلیت جذب آب بیشتر است. این خاصیت رطوبتی باعث میشود که بلوکهای هبلکس به راحتی در مناطق مرطوب مثل شمال کشور قابل استفاده باشد. با وجود این که بلوکهای لیکا نیز قابلیت جذب رطوبت خوبی دارند، اما میزان جذب آنها بسیار کمتر از هبلکس است.
البته بلوکهای هبلکس با وجود جذب آب بالا، دارای خاصیت ضد قارچ هستند و به هیچ موجود زندهای اجازه رشد نمیدهند.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس در نحوه اجرا
نحوه اجرای بلوکها باید برای بناها یا مهندسین آشنا و قابل اجرا باشد. مزیت بزرگ بلوک لیکا به بلوک هبلکس، امکان اجرای آن به شکل قائم است. این شیوه چیدمان بلوک رایجترین روش چیدن بلوکها در ایران است که نمیتوان آن را به کمک بلوکهای هبلکس اجرا کرد.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس در نوع ملات
نوع ملات مصرفی برای اجرای بلوکها در نحوه اجرا، استحکام و قیمت نهایی تاثیرگذار است. بلوک هبلکس دارای جنس منحصر به فردی بوده و برای اجرای آن باید از چسب هبلکس استفاده شود. از سوی دیگر برای اجرای بلوک لیکا، میتوان از همان ملات ماسه سیمان معمولی استفاده کرد.
تفاوت بلوک لیکا و هبلکس از نظر قیمت نهایی
قیمت بلوکهایی که در ساخت اسکلت سازه مورد استفاده قرار میگیرند، بخش بزرگی از هزینههای نهایی را تشکیل می دهند. در مقایسه تفاوت بلوک لیکا و هبلکس از نظر قیمت، بدیهی است که قیمت بلوک هبلکس بیشتر از بلوک لیکا است. این بلوکها تحت شرایط خاص و با مواد منحصر به فردی ساخته میشوند؛ بنابراین دارای قیمت بالاتری هستند.