بلوک سنگین چیست؟
بلوک سنگین از ترکیب سیمان، ماسه و آب به دست میآید. این ترکیب در دستگاه بلوک زنی قرا گرفته است و در اثر فشار تبدیل به بلوک سنگین میشود. بلوک سنگین باید طی چند روز ابتدا در معرض رطوبت و سپس در زیر نور خورشید قرار گیرد. این بلوک وزن بیشتری نسبت به بلوکهای سبک پوکهای و بلوک سبگ گازی دارد.
بلوک سبک چیست؟
در انواع پوکهای و گازی تولید میشود. بلوک سبک پوکهای روش تولیدی مشابه با بلوک سنگین دارد اما در آن به جای ماسه از پوکه معدنی استفاده میشود. بلوک سبک گازی ترکیبی از سیمان، سیلیس، آهک، پودر آلومینیوم و آب است.پس از قالب گیری و برش باید در دستگاه اتوکلاو قرار گیرد تا عمل هوادهی بر روی آن انجام شود.
تفاوت بلوک سنگین و بلوک سبک
1بلوک سبک و سنگین به لحاظ مواد اولیه
همانطور که گفته شد در ساخت بلوک سنگین از ماسه، سیمان و آب استفاده میشود. وجود ماسه و دانههای شن در این ترکیب موجب سنگین شدن آن میشود. در ساخت بلوک سبک از سیمان و آب، پوکه معدنی و یا سیلیس استفاده میشود. وجود سبکدانه در ترکیب اولیه این بلوک موجب کاهش وزن نهایی آن نیز میشود.
2.بلوک سبک و سنگین به لحاظ وزن
میتوان گفت مهمترین و اصلی ترین تفاوت بلوکهای سنگین و سبک در وزن آنهاست. بلوکهای سنگین به طور میانگین وزنی حدود 1.5 الی 2 برابر بلوک سبک دارند. تفاوت وزن این بلوکها نتایجی نیز به همراه دارد. برای مثال میتوان به ساختمان در نتیجه استفاده این بلوکها در برابر زلزله اشاره کرد. در صورتی که ساختمان با بلوک سبک ساخته شود، وزن نهایی آن و در نتیجه بار مرده ساختمان کمتر میشود. به تبع این موضوع، ساختمان مقاومت بهتری از خود در برابر زلزله نشان میدهد.
3.بلوک سبک و سنگین به لحاظ کاربرد
بلوکهای سنگین، به دلیل وزن بالایی که دارند عموما در ساختمان سازی مورد استفاده قرار نمیگیرند. در ساخت دیوارهای غیر باربر معمولا از بلوکهای سبک استفاده میگردد. بلوکهای سنگین در محوطه سازی، ساخت دیوارهای باغ، حصار کشی و یا ساخت سازههای موقت مورد استفاده قرار میگیرند.
4.میزان مقاومت
بالاتر گفته شد که برای ساخت دیوارهای داخلی ساختمان بهتر است از بلوکهای سبک استفاده کرد. اما باید توجه داشت که به طور کلی مقاومت فشاری بلوک سنگین حدود 2 برابر بلوک سبک است. برای ساخت دیوارهای باربر و خارجی ساختمان باید از بلوک سنگین استفاده کرد. البته این بدین معنا نیست که بلوکهای سبک مقاومت فشاری خوبی ندارند، بلکه هر دو این بلوکها از مقاومت بسیار خوبی در برابر زلزله و ارتعاشات برخوردارند.
5.میزان عایق بودن،دیگر تفاوت بلوک سبک و سنگین
در ساخت بلوکهای سبک پوکهای از پوکه یا سبکدانه استفاده شده است. در ساختار بلوک سبک گازی نیز حبابهای هوا وجود دارد که باعث میشود این بلوک ساختاری متخلخل داشته باشد. وجود این سبکدانهها و حبابهای هوا در بلوک سبک موجب میشود تا این بلوک مانند یک عایق عمل کند. بلوک سبک عایق بسیار خوبی در برابر صوت و حرارت است و از انتقال و جابجایی صوت و حرارت بین درون و بیرون ساختمان جلوگیری میکند. بلوک سنگین عایق خوبی در برابر حرارت و صوت نیست.
6.سرعت و سهولت اجرا
بلوکهای سبک دارای وزن بسیار کمتری نسبت به بلوکهای سنگین هستند. همچنین این بلوک دارای ابعاد بزرگتری نسبت به سایر بلوکها هستند. وزن سبک و ابعاد بزرگ این بلوک موجب میشود تا جابجایی و اجرای این بلوک به راحتی و با سرعت بیشتری نسبت به بلوک سنگین صورت گیرد.
7.تفاوت به لحاظ قیمت
در ساخت بلوک سبک از فناوری جدیدتری استفاده میگردد، به تبع آن قیمت این بلوک نیز بالاتر میرود. بلوک سبک نسبت به بلوک سنگین قیمت بیشتری دارد. البته باید توجه داشت که با توجه به مزایای فراوانی که بلوک سبک دارد، استفاده از آن بسیار مقرون به صرفه است. همانگونه که گفته شد نمیتوان از بلوک سنگین در ساخت دیوارهای داخلی ساختمان استفاده کرد. برخی از سازندگان برای صرف هزینه کمتر، از سفال به جای بلوک سبک استفاده میکنند که این کار به میزان بسیار زیادی ایمنی ساختمان را به خطر میاندازد.