یکی از مصالحی که بیشترین کاربرد را در صنعت ساخت و ساز دارد، انواع بلوک سبک است. در دهههای اخیر، بلوک سیمانی به شدت مورد استقبال مهندسین و کارفرمایان فعال در این حوزه، قرار گرفته است. در این مطلب از سایت خانه بلوک میخواهیم به بررسی ویژگیهای بلوک سیمانی توخالی بپردازیم. به این منظور ابتدا باید ببینیم بلوک سیمانی خود دارای چه انواعی است
انواع بلوک سیمانی از نظر ساختار و شکل ظاهری
بلوک سیمانی از نظر ساختاری در انواع زیر تولید میشود.
بلوک سیمانی توخالی
بلوکهای سیمانی تو خالی، حفرههای سر تا سری دارند. از جمله بلوکهای سیمانی تو خالی میتوان به بلوکهای دو سوراخه، 3 سوراخه و … اشاره کرد. این فضای خالی بلوک باید کمتر از نیمی از حجم کل آن باشد.
انواع بلوک سیمانی تو خالی
بلوک سیمانی تو خالی خود دارای انواع مختلفی است.
بلوک سیمانی کاملا تو خالی
این نوع از بلوک سیمانی، دارای حفرههای سرتاسری است. بسته به روش اجرا، میتوان این حفرهها را با استفاده ازملات یا دیگر مصالح پر کرد.
بلوک سیمانی تو خالی کف پر
در این نوع بلوک نیز مانند سایر بلوکهای تو خالی سیمانی، حفرههایی وجود دارد. تفاوت این بلوک با بلوک کاملا تو خالی این است که بلوک سیمانی تو خالی کف پر دارای دیواره یا جداره زیرین است. در هنگام اجرای بلوک، باید آن را برعکس کنیم. ملات بر روی جداره زیرین این بلوک ریخته و پخش میشود.
بلوک سیمانی تو پر
این نوع بلوک مانند آجر ساخته میشود. البته در مواردی در زیر بلوک یا سطوح جانبی آن فرو رفتگیهایی ایجاد میکنند که دلیل آن تسهیل در حمل و نقل است. باید توجه داشت که حجم این حفرهها نباید بیشتر از 25 درصد از حجم کل بلوک باشد.
مصالح ساخت بلوک سیمانی توخالی
برای ساخت بلوک سیمانی تو خالی از سیمان پورتلند، ماسه، شن و آب استفاده میشود. این بلوک در کارگاههای بلوک زنی و به روش قالب گیری تولید میشود. میتوان از موادی افزودنی نظیر خاکستر آتشفشانی برای بالا بردن استحکام بلوک استفاده کرد.
ابعاد بلوک سیمانی تو خالی
طبق استانداردهای جهانی، ابعاد محاسبه شده برای این بلوک، طول 40 سانتیمتر، عرض 20 سانتیمتر و ارتفاع 20 سانتیمتر است. این ابعاد، ابعاد معمول در تولید بلوک سیمانی تو خالی است و تولید کنندگان نیز هنگام تولید این بلوک، ابعاد ذکر شده را رعایت میکنند.
استانداردهای بلوک سیمانی توخالی
طبق استاندارد مصالح ساختمانی ایران، مقاومت فشاری بلوک سیمانی تو خالی باربر چیزی حدود 120 تا 140 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و مقاومت فشاری بلوک سیمانی تو خالی غیر باربر حدودا 35 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است.وزن مخصوص بلوکهای سیمانی تو خالی باربر 2000 تا 2200 کیلوگرم بر متر مکعب و و وزن مخصوص بلوکهای سیمانی تو خالی غیر باربر کمتر از 2000 کیلوگرم بر متر مکعب است.
مزایای استفاده از بلوک سیمانی تو خالی چیست؟
بلوک سیمانی تو خالی مزایای فراوانی دارد که به همین دلیل در اکثر ساخت و سازها مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
ویژگی عایق بودن
از مهمترین مزایای بلوک سیمانی تو خالی، عایق بودن آن در برابر صوت و حرارت است. وجود حفرههای خالی در این بلوک موجب میشود تا هنگامی که این بلوک در دیوار قرار دارد، صدا درون آن حبس شده و به عنوان عایق عمل کند. این بلوک همچنین عایق خوبی در برابر حرارت است. بلوک سیمانی تو خالی با حفظ حرارت درون خود، تعادل حرارتی بین فضای بیرون و درون ساختمان میشود. بدین صورت که در تابستان موجب خنک شدن ساختمان و در زمستان موجب گرم شدن آن میشود. این ویژگی کمک شایانی به صرفه جویی در مصرف انرژی میکند.
سهولت در اجرا و بالا بردن سرعت اجرای دیوار
این بلوک به دلیل وزن پایین، ابعاد بزرگ و همچنین شکل ساختاری که دارند، به راحتی قابل حمل و نصب هستند. این ویژگی موجب میشود تا اجرای این بلوکها به راحتی صورت گیرد و در نتیجه سرعت اجرا نیز بالا رود.
سازگاری با محیط زیست
بهتر است بدانید تمامی مواد اولیه که در ساخت این بلوک به کار رفته است، تجزیه پذیر و قابل بازیافت هستند. به همین دلیل میتوان این بلوک را سازگار با محیط زیست و دوستدار آن دانست.
مقرون به صرفه بودن از نظر اقتصادی
بلوکهای سیمانی تو خالی ابعاد بزرگتری نسبت به دیگر بلوکهای بتنی دارد. این بزرگ تر بودن ابعاد موجب میشود تا به تعداد کمتری بلوک نیاز باشد و در نتیجه هزینه تمام شده نیز کاهش مییابد.
معایب بلوک سیمانی توخالی
وزن پایین این بلوک موجب میشود تا نسبت به بلوکهای سیمانی تو پر از مقاومت فشاری کمتری برخوردار باشد. در نتیجه بار کمتری را در ساختمان میتواند تحمل کند.
به دلیل آسیب پذیر بودن این نوع بلوک، هزینه نگهداری آن بالاست.
فضای خالی موجود در این بلوک موجب ایجاد تخلخل در آن شده است و به همین دلیل جذب رطوبت در این بلوک بسیار بالا است. که این یکی از معایب بلوک سیمانی تو خالی به شمار میآید.
کاربردهای بلوک سیمانی توخالی
از مهمترین کاربردهای این بلوک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1.ساخت دیوارهای باربر و غیر باربر
2.ساخت دیوارهای جدا کننده یا حائل
3.ساخت دیوارهای اطراف پله و آسانسور
4.ساخت دیوار ضد حریق
5.مقاوم سازی پوششهایی مانند آجر و سنگ